جدیدترین مطالب

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: امام موسی صدر بر این نظر است که حرکت مردمی ملت ایران با تمامی حرکت‌های مشابه خود در جهان تفاوت دارد زیرا چشم‌انداز جدیدی فراروی تمدن بشری قرار داده است؛ این چشم‌انداز جدید بعداً در مطالب میشل فوکو ترسیم شده است که این جنبش و انقلاب، قصد دارد مطلب جدیدی را در دنیا مطرح کند و آن درآمیختگی دین و معنویت با سیاست است. 

شریف لکزاییبه گزارش ایکنا، شریف لک زایی؛ عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، دوم اسفند ماه در نشست علمی «انقلاب اسلامی و افق تمدنی آینده بر مبنای حکمت متعالیه و اندیشه تمدنی امام موسی صدر» با بیان اینکه ۳۰ بهمن ماه یادآور سخنرانی امام موسی صدر در کلیسای کبوشیین بیروت است و چندسالی هم هست که به این مناسبت مجالس بزرگداشتی گرفته می‌شود، گفت: نسبت امام موسی صدر و انقلاب اسلامی هم روشن است؛ زیرا ایشان فرزند قم است و در حوزه قم زیسته و در دانشگاه تهران هم تحصیل داشته است.

در آستانه پنجمین سالگرد صدور بیانیۀ گام دوم انقلاب، کتاب «انقلاب بی‌پایان: واکاوی پیشینه و افق تمدنی انقلاب اسلامی در پرتو بیانیه گام دوم» منتشر شد.
کتاب «انقلاب بی‌پایان: واکاوی پیشینه و افق تمدنی انقلاب اسلامی در پرتو بیانیۀ گام دوم» منتشر شد


به گزارش روابط عمومی «سمت»، کتاب «انقلاب بی‌پایان: واکاوی پیشینه و افق تمدنی انقلاب اسلامی در پرتو بیانیه گام دوم» به کوشش محسن لبخندق و حمیدرضا خادمی با مقدمۀ حمید پارسانیا به زیور طبع آراسته شد. نویسندگان مقالات که از اساتید دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیۀ کشور هستند، بر آن بوده‌اند که بخشی از رسالت نهاد علم در قبال انقلاب اسلامی را به انجام رسانند. در بخشی از پیشگفتار کتاب آمده‌است: «اکنون و پس از بیش از چهار دهه تجربۀ عملی در مدیریت و راهبری عرصه‌های مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، نظامی و غیره تجربه‌ای گران‌بها پیش ‌روی جامعۀ انقلابی ایران و همة مبارزان و حق‌طلبان عالم است. تجربه‌ای که بازخوانی مکرر آن و درس‌آموزی از فرازونشیب‌ها و قوت‌ها و ضعف‌هایش، توشه‌ای برای تداوم و استمرار حرکت انقلابی است که جوهری توقف‌ناپذیر و دائمی دارد: «انقلاب تمام نمی‌شود؛ انقلاب استمرار دارد؛ انقلاب ادامه دارد؛ انقلاب متوقف نمی‌شود. یک صیرورتی وجود دارد. صیرورت یعنی «شدن»؛ شدن دائمی؛ تحول دائمی. در مسیر انقلاب یک صیرورت دائمی‌ای وجود دارد که این صیرورت دائمی، به‌تدریج آن آرزوهای بزرگ را، آن ارزش‌های والا را، آن آرمان‌ها را در جامعه تحقق می‌بخشد.» (آیت‌الله خامنه‌ای، ۱۳۹۷/۰۳/۰۷) 

این اثر دوجلدی، مجموعه‌ای از مقالات است و نویسندگان مقالات عبارتند از: دکتر محسن لبخندق، دکتر محمدحسین رجبی دوانی، دکتر فرزاد جهان‌بین، حجت‌الاسلام والمسلمین علی ذوعلم، حجت‌الاسلام والمسلمین حمید شهریاری، دکتر میثم لطیفی، دکتر نعمت الله کرم‌الهی، دکتر سهیلا صادقی فسایی، دکتر محمدرضا قائمی‌نیک، حجت‌الاسلام والمسلمین سید یدالله یزدان‌پناه، دکتر رسول بخشی دستجردی، دکتر مجتبی جاویدی، دکتر شریف لک‌زایی، دکتر محمد جمشیدی، دکتر محمود بابایی، دکتر میثم آقداغی.

weblog_showcase

دکتر لک‌زایی در نشست «انقلاب اسلامی و مسأله آزادی»:

آزادی در ذات انقلاب اسلامی قرار دارد | گفت‌وگو مهم‌ترین الزام آزادی است

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: آزادی در ذات انقلاب اسلامی است. انقلاب اسلامی اساساً با آزادی متولد شده و با آزادی هم تداوم پیدا می‌کند. بحث آزادی در انقلاب اسلامی یک بحث سیاسی بوده است نه یک بحث فرهنگی.

به گزارش فکرت، دکتر شریف لک‌زایی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی؛ در نشستی با موضوع بررسی  «نسبت آزادی و مردم در انقلاب اسلامی» گفت: مسأله آزادی، یک مفهوم پیچیده یا سهل و ممتنع است. بعضی از متفکران مانند حضرت امام معتقدند که بدیهی است و نیاز به تعریف ندارد. برخی مانند استاد مطهری گفته‌اند که وقتی مانعی نباشد، آزادی اتفاق افتاده است. تمام این‌ها در جای خود قابل گفتگو و استفاده است. در اندیشه متفکرین مغرب زمین، کسی مانند «آیزایا برلین» می‌گوید: آزادی دویست تعریف دارد. خود همین نشان می‌دهد که هرکسی از ظن خود شد یار آزادی. منتهی اگر بخواهیم در مورد چیزی که در دوره معاصر راجع به آزادی صورت‌بندی شده، صحبت کنیم؛ دو مفهوم خیلی برجسته شده است. یکی مفهوم سلبی یا منفی آزادی که به صورت کلی از آن یاد می‌شود. یکی هم مفهوم ایجابی یا مثبت آزادی که به عنوان «آزادی برای»، از آن یاد می‌شود. این را برلین صورت‌بندی کرده است. اگر بخواهیم دیدگاه متفکران مسلمان را هم با این نگاه ارزیابی کنیم، در این زمینه می‌گنجد و در این فضا مورد توجه قرار می‌گیرد. 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: جامعه مطلوب اسلامی جز با حضور مردم شکل نمی‌گیرد و البته حضور رهبر لازم ولی ناکافی است؛ چیزی که در انقلاب اسلامی هم از سوی امامین انقلاب به آن اشاره شده است. 

شریف لکزاییبه گزارش ایکنا، شریف لک زایی؛ عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۱۰ بهمن ماه در هم‌اندیشی «مردم علیه پوپولیسم» گفت: نقش پررنگ و حضور چشمگیر مردم در انقلاب اسلامی و بعد جمهوری اسلامی، محل تامل، تبیین و تدقیق است البته نام جمهوری اسلامی از ابتدا هم محل مناقشه بوده است و امروز هم این مناقشه تداوم دارد و وقتی از امام در این باره می‌پرسند، می‌فرمایند مراد من از جمهوری همان جمهوری است که در همه جا وجود دارد.

وی افزود: به نظر بنده جمهوریت در همه دنیا، یک وجود بیشتر ندارد یعنی جمهوری ما که با ایران اسلامی پیوند خورد از لحاظ وجودی با همه جمهوری‌هایی که در همه جا هست واجد ویژگی‌های یکسانی است ولی آنچه که بین این جمهوری‌ها، تمایزاتی را ایجاد می‌کند، وجه ماهیتی است که هر کدام از آن‌ها دارند مانند جمهوری اسلامی در ایران یا جمهوری‌های لیبرال دموکراسی در غرب.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: از نظر امام موسی صدر وجود اسرائیل، یک چالش تمدنی است و می‌گوید این وجود ستمی برای فلسطینیان، برای مردم منطقه و همه دنیاست چون منجر به افزایش ستم می‌شود. 

شریف لکزایی

به گزارش خبرنگار ایکنا، هم‌اندیشی «تمدن‌پژوهشی به مثابه دیسیپلین میان‌دار در علوم انسانی» امروز چهارشنبه ۱۵ آذرماه از سوی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.

شریف لک زایی؛ عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، در این نشست با موضوع «وجوه تمدنی اندیشه امام موسی صدر» سخنرانی کرد که در ادامه می‌خوانید:

شاید در نگاه اول چنین به نظر بیاید که امام موسی صدر؛ در لبنانی که وضعیت اقتصادی بدی داشته و شیعیان هم قشر محروم آن جامعه بوده‌اند چگونه توانسته نسبت به تمدن‌سازی اقدام کند؟ ایشان بحث‌های متفاوت و زیادی در باب تمدن ارائه داده‌اند که همه اینها را می‌توان در قالب یک نظریه تمدنی ارائه داد و یک بخش از مباحث ایشان در کاری که خودم انجام داده‌ام، ربط تمدن به فلسفه است. امام موسی صدر این بحث را به صورت مفصل طرح کرده و مخصوصا راجع به ارتباط فلسفه اسلامی و یونانی و همچنین ربط فلسفه با تمدن بحث کرده‌اند. وی می‌گوید فلسفه به ایجاد نظم و انسجام اجتماعی کمک زیادی می‌کند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، گفت: امام موسی صدر نگاه تمدنی به پدیده صهیونیست دارد و آن را نتیجه تمدن غرب معرفی کرده است. ایشان به مشروعیت مقاومت فلسطین و فلسطینیان و نامشروع بودن اسرائیل پرداخته و با استناد به متون دینی به غیرقانونی بودن اسرائیل و مشروعیت مقاومت فلسطین در داخل و بیرون از این منطقه تأکید داشتند. 

شریف لکزاییبه گزارش ایکنا، شریف لک زایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۸ آذرماه در نشست علمی «مقاومت و طوفان الاقصی» که با موضوع دیدگاه‌های امام‌ موسی صدر در مورد مقاومت برگزار شد، با بیان اینکه امام موسی صدر بحث مقاومت را موضوعی قرآنی تلقی و تفسیر خاصی هم از آن ارائه کرده است که قابل تأمل است، گفت: نکته دیگری که نیاز به پرداخت دارد، نگاه تمدنی ایشان به مسئله اسرائیل است؛ به تعبیر امام موسی صدر ما با یک چالش تمدنی با اسرائیل مواجه هستیم که به نظر بنده، موضوعی مستقل و قابل بحث است. 

وی افزود: ایشان این تعبیر را دارد که اسرائیل شر مطلق و باطل محض است؛ ایشان در یکی از آثارشان فرموده‌اند ما بارها هشدار داده‌ایم که اسرائیل، شر مطلق و برای خدا، اسلام، انسانیت و اخلاق خطر است و هر قدرتی که در برابر این دشمن غدار انسانیت بایستد، مورد حمایت ما قرار خواهد گرفت. 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: ظلم‌ستیزی و مقابله با عوامل ظلم با حضور مردم در مباحث امام موسی صدر پررنگ است، ولی شاید عنوان استکبارستیزی در فرمایش ایشان پررنگ نباشد و ایشان بدترین نوع استعمار را استعمار فرهنگی می‌داند. 

شریف لکزاییبه گزارش ایکنا، شریف لک زایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۴ آذر در نشست علمی «ویژگی‌های اندیشه تمدنی امام موسی صدر» با بیان اینکه تمدن موضوع بسیار مهمی است و از مناظر مختلف بحث و مطالعه می‌شود، گفت: دغدغه اصلی امام موسی صدر رفع محرومیت از جامعه شیعیان و کل جامعه لبنان بود و این مسیر در فعالیت‌های مختلف ایشان بروز یافت.

وی با اشاره به اینکه رفع نیازهای انسان معاصر در عرصه مادی و معنوی اهتمام جدی ایشان بود، اظهار کرد: امام موسی صدر در جامعه لبنان که از نظر دینی و فرهنگی و مذهبی متکثر است فعالیت داشت و اقدام برای رفع عقب‌ماندگی‌های چنین جامعه‌ای نیازمند حرکت ظریف و با سامان مناسب و منسجم است. ایشان رهبر شیعیان لبنان بود و اینکه از چنین جایگاهی بتوان جامعه لبنان را به سمت و سوی واحدی سوق داد بسیار الگوست. ارائه تمدنی از آثار امام موسی صدر شدنی است و آنچه را در نقد تمدن غرب مطرح یا عقب‌ماندگی جوامع اسلامی بیان کردند کمک می‌کند تا به نظریه درون‌دینی و درون‌اسلامی و بومی ایشان دست بیابیم.

سیدجواد نقوی، خبرنگار گروه ایده‌حکمرانی:

هر چقدر از زمان درگذشت مرحوم داود فیرحی فاصله می‌گیریم، ضرورت بازخوانی پروژه فکری او بیش از پیش احساس می‌شود. از بیان ضرورت این امر که بدیهی نیز می‌نماید اگر بگذریم، ارزیابی پروژه فکری او در چند سطح قابل‌پیگیری است. یک سطح نگاه او به فقه سیاسی، دیگری فلسفه سیاسی و دست آخر نیز نسبتش با مسائل ایران است. درخصوص نگاه او به مسائل ایران در دو شاخه می‌توان دیدگاه‌های او را پیگیری کرد، یکی بحث نگاهش به ایده ایرانشهری و دیگری نسبتش با ایده ولایت‌فقیه و جمهوری اسلامی است.
در جلسه‌ای که در 18 آذرماه 1399 و یک‌سال بعد از درگذشت مرحوم فیرحی برگزار شد، مرحوم دکتر علیرضا صدرا استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به ارزیابی و نقد پروژه فکری فیرحی پرداخته بود. صوت منتشر نشده این جلسه نزد میزبانان این جلسه یعنی محسن جبارنژاد و شریف لک زایی قرار داشت که در ایام سالگرد این دو مرحوم، جهت انتشار در اختیار روزنامه «فرهیختگان» قرار گرفت. آنچه می‌خوانید گزیده‌ای از همین جلسه است.

در نشستی با حضور نجمه کیخا، شریف لک زایی، حجت الاسلام محسن مهاجرنیا و حجت الاسلام مهدی امیدی کتاب «رهیافت حکمی به انقلاب اسلامی» نقد و بررسی شد.

 
کتاب «رهیافت حکمی به انقلاب اسلامی» نقد و بررسی شد

جلسه نقد کتاب «رهیافت حکمی به انقلاب اسلامی» با حضور نجمه کیخا، شریف لک زایی، حجت الاسلام محسن مهاجرنیا و حجت الاسلام مهدی امیدی در صفحه آپارات کانون اندیشه جوان برگزار شد.

جلسه نقد کتاب «رهیافت حکمی به انقلاب اسلامی» با حضور نجمه کیخا مؤلف و استاد دانشگاه شهید بهشتی، شریف لک زایی مؤلف و عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، حجت الاسلام محسن مهاجرنیا ناقد و عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و حجت الاسلام مهدی امیدی ناقد و عضو مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در صفحه آپارات کانون اندیشه جوان برگزار شد.

در ادامه شریف لک‌زایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در سخنانی اظهار کرد: اخلاق از موضوعات مهم در آراء و مناظر متفکران و علما بوده است و امام خمینی اخلاق را گمشده جوامع معاصر تلقی کرده‌اند که در این کتاب هم از امام علی(ع) مطلبی در این باره ذکر شده است؛ اخلاق مشکل همیشگی بشر بوده است و ما به این مباحث نیاز داشته و داریم و در دوره معاصر هم بیشتر نیاز داریم. امام هم که به این مشکل اشاره فرموده است، متأثر از فضای جوامع اسلامی به این بحث پرداختند و آثاری هم که داشته‌اند در این زمینه برجستگی ویژه‌ای دارد.

وی افزود: فجایعی که امروزه در غزه صورت می‌گیرد، ناشی از فقدان اخلاق انسانی و سیاسی است؛ امام موسی صدر هم در مطالبشان به خصوص تفسیر به اخلاق توجه زیادی کرده و آیاتی را مدنظر قرار داده‌اند که به اخلاق پرداخته است. ایشان حتی وجود رژیم اسرائیل را هم از این زاویه مورد توجه قرار داده است و در نگاه ایشان، این رژیم به هیچ اخلاق انسانی پایبندی ندارد و هیچ حق و حقوقی هم برای دیگران قائل نیست، زیرا حس برتری‌طلبی و برتری‌خواهی نسبت به بقیه دارد. امروز این رژیم علیه مردمی که به صورت تاریخی در آن منطقه زیست داشته‌اند، جرم و جنایات زیادی کرده است و به هیچ معاهده‌ای هم پایبند نیست لذا ایشان گفته است اسرائیل شر و باطل مطلق است.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، نشست علمی نقد و رونمایی کتاب «اخلاق سیاسی در اسلام» سه‌شنبه ۲ آبانماه ۱۴۰۲ توسط گروه سیاست پژوهشگاه با همکاری انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه،‌ خبرگزاری ایکنا و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.

این نشست علمی، با حضور نویسنده کتاب حجت الاسلام دکتر سیدکاظم سیدباقری به عنوان ارائه دهنده، حجت الاسلام دکتر سیدسجاد ایزدهی و  دکتر شریف لک زایی به عنوان ناقد دنبال شد.